Disney-eva AI tehnologija može glumce učiniti mlađim ili starijim

Glumci moraju da se transformišu za svaku ulogu u filmu, što zna biti vrlo zahtjevno, pogotovo ako ne glume ljude svojih godina. To više ne bi trebao biti problem, jer Disney ima tehnologiju koja taj proces značajno ubrzava i olakšava.

Naime, neuronska mreža FRAN glumce može podmladiti ili im “dodati koju godinu” u samo pet sekundi. Umjetnici i dalje mogu ručno podesiti fotografije kako bi bile realističnije, ali će FRAN pomoći da se proces pojednostavi, a samim tim i ubrza. Tim stručnjaka koji je stvorio FRAN navodi da je bilo mnogo različitih pokušaja da se proces automatizuje, ali se javljao problem gubitka identiteta lica i loše rezolucije.

U kompaniji Disney navode da je obučavanje neuronske mreže FRAN na osnovu podataka stvarnih ljudi bila “nemoguća misija”, jer bi jako dugo potrajalo, te su našli drugo rješenje. Kreirali su bazu podataka od više hiljada nasumično generisanih lica, koja su “postarali” pomoću već postojećih opcija za starenje.

Te podatke su unijeli u U-net mrežu kako bi formulisali ponovno starenje lica kao praktičan zadatak prevođenja fotografije u fotografiju. To je donijelo željene rezultate. Zanimljivo je da neuronska mreža može analizirati snimak glave i predvidjeti na kojim dijelovima lica znakovi starenja treba da stoje, a zatim koristi dodatne alate za pojačavanje efekata.

U kompaniji naglašavaju da FRAN, takođe, umjetnicima pruža potpunu ručnu kontrolu procesa, omogućavajući im da usmjere i podese efekat ponovnog starenja, da bi rezultat bio što realističniji.