Deset godina kasnije: Otkrivena rijetka verzija igre Minecraft

Rijetka verzija Minecrafta, za koju se dugo mislilo da je izgubljena, ponovo je otkrivena deset godina nakon izlaska.

Minecraft alpha 1.1.1 objavljen je za izvorno Java izdanje u septembru 2010. godine i bio je dostupan samo otprilike tri sata.

Tokom godina, postojale su stotine verzija Minecrafta, a obožavaoci su većinu njih pažljivo prikupili i arhivirali. Međutim, smatralo se da je jedna posebna verzija, Alpha 1.1.1 iliti Seecret Saturday potpuno izgubljena. Tada je otkriveno da postoji greška u igri koji bi ekran potpuno zasivio, pa ga je u roku od nekoliko sati zamijenila verzija 1.1.2.

Cijela priča o otkrivanju javljena je preko Twitter korisnika @lunasorcery, koja je pronašla izgubljenu verziju. Kao što Luna objašnjava, Alpha 1.1.1 postao je mim ili sveti gral u Minecraft arhiviranju Discord Omniarchive, a niko od njih nije očekivao da će se pronaći.

Neko je otkrio jedan od Luninih starih tweetova i pitao je za to, a ona je na kraju objavila staru sigurnosnu kopiju minecraft.jar koja datira kao i izdanje Alpha 1.1.1 – 18. septembra 2010. Luna je provjerila datoteku i potvrdila da je to zaista Alpha 1.1.1.

Možda još impresivnije, nakon što je Luna proslijedila moderatorima Omniarchive, utvrdili su da ga je preuzela 89 sekundi prije nego što je obrisan i zamijenjen sa 1.1.2.