Da li je svijet konačno spreman za hands-free kamere?

Kao što je već dobro poznato, sve tehnološke kompanije već duže vrijeme rade na naočarima za računare, ali nijedna od njih ne želi biti prva u realizaciji istih.

Kompanija Google nije imala pozitivne reakcije na svoje prvobitne poduhvate, ali ih ono nije spriječilo da nastave dalje u osmišljavanju nove strategije.

Nedavno, Google je otkrio da će pokrenuti javno testiranje svojih naočara dok će se na njihovoj stranici za podršku nalaziti popis često postavljenih pitanja na ovu temu.

Testiranje se neće sprovoditi u školama, crkvama, igralištima i slično, kako tvrde iz kompanije, ali se i dalje ne zna šta je sa barovima i restoranima koji su bila glavna problematika prije nekoliko godina.

Prisjetimo se da je prije desatk godina i dalje bilo pomalo čudno izvaditi kameru u baru ili restoranu; sada bi bilo čudno ne napraviti selfie sa prijateljima ili snimiti nekoliko fotografija obroka koji izgleda posebno ukusno. Gdje je tu strah da ćemo slučajno uhvatili stranca u svom kadru? To je tako normalna svakodnevna pojava da Google koristi „magičnu“ gumicu za brisanje pozadinske osobe kao prodajnu tačku za svoje Pixel telefone.

Osim toga, hands-free kamere ne snimaju samo kada neko pomisli da izvuče svoj pametni telefon iz džepa – one lete kroz vazduh. Svako sada može da kupi samoleteću kameru i snima javna mjesta.