Da li biste pristali na mikročip koji prati nivo stresa?

Inženjeri Federalnog tehnološkog instituta u Lozani (EPFL) razvili su mali, nosivi mikročip koji kontinuirano prati koncentraciju kortizola, glavnog biomarkera stresa, u ljudskom znoju.

“Kortizol se može lučiti impulsno, osjećate se dobro i odjednom se dogodi nešto što u vama izazove stres i vaše tijelo počinje da proizvodi više hormona”, objašnjava Adrijan Jonesku iz Nanolaba.

Kod ljudi koji pate od bolesti povezanih sa stresom, ritam lučenja kortizola je potpuno poremećen. Previsok ili prenizak nivo kortizola može da izazove ozbiljne posljedice po zdravlje pojedinca.

Pomenuti tim se fokusirao na mjerenje kortizola iz znoja, napravivši pametni flaster sa minijaturnim senzorom. Flaster sadrži tranzistor i visoko osjetljivu elektrodu izrađenu od grafena, koja prati koncentraciju kortizola u znoju korisnika. Uređaj je revolucionaran, jer za sada ne postoji nijedna druga metoda za kontinuirano praćenje koncentracija kortizola tokom cirkadijalnog ciklusa (biološki ritam koji kontroliše hormone).

“S obzirom na to da je prenosiv, naučnici mogu da skupljaju kvantitativne, objektivne podatke o određenim bolestima povezanim sa stresom. Takođe, to mogu da rade na neinvazivan i precizan način”, kaže Jonesku.

Uređaj je testiran na platformi Lab-on-Skin. Naredni korak biće ispitivanje u bolničkim uslovima. U Univerzitetskoj bolnici u Lozani, flaster će nositi zdrave osobe, ali i one koje pate od “Kušingovog sindroma” (previše kortizola), i Adisonove bolesti (premalo kortizola).