Da li Android 13 donosi kraj SIM kartica?

Android 13, koji bi trebalo da bude dostupan u drugoj polovini godine, mogao bi označiti početak kraja upotrebe SIM kartica.

Poznato je da iPhone 13 serija već podržava eSIM, tako da se očekivalo da i kompanija Google to ponudi, i to putem Android 13 platforme.

Zapravo, eSIM je posljednih godina već dostupan na pojedinim uređajima, ali je problem što većina tih telefona ovu funkciju imaju kao dodatak slotu za SIM kartice, što ograničava prihvaćenost, a samim tim i upotrebljivost eSIM-a. Takođe, jedan od problema je što eSIM ne podržavaju svi provajderi, ali Google bi to sada mogao da riješi.

Naime, u okviru Android 13 koda otkrivena je opcija koja ukazuje na to da bi ova kompanija preko narednog velikog ažuriranja za Android mogla ponuditi način za konektovanje više provajdera na jedan eSIM, prenosi Tom’s Guide.

Istraživač Mishaal Rahman naveo je da je otkriveno više referenci na Android Open Source Project-u i Android Developers-u koje ukazuju da slijedi prihvatanje pomenute opcije. Ona bi se, kako prenose mediji, prvo mogla naći na budućim Pixel uređajima u beta obliku.

Iako stručnjaci smatraju da će proces koji vodi do potpunog nestanka SIM kartica potrajati, vjeruju da je ovo značajan korak ka tom cilju, koji je zapravo i neizbježan.