Čuvanje lozinki u pretraživaču je loša ideja, evo i zašto…

Prema izveštaju AhnLab ASEC-a, čuvanje lozinki u vašem pretraživaču čini vas ranjivim na hakere, čak i ako koristite jedinstvene lozinke za svaki od svojih naloga.

Hakeri često koriste zlonamjerni softver pod nazivom RedLine, koji košta između 150 i 200 dolara. Uz njegovu pomoć lako dođu do vaših podataka za prijavu. Antivirusni softver vjerovatno neće otkriti malver, koji je vam je stigao putem e-pošte za krađu identiteta.

Pretraživači poput Chrome-a i Edge-a imaju alatke za upravljanje lozinkama. Oni prate sve pokušaje prijavljivanja sa relevantnim informacijama kao što su datum i vrijeme, URL sajta i bilo koje korisničko ime ili lozinka koje ste koristili. RedLine može pristupiti i tumačiti ove podatke, koje hakeri mogu koristiti ili prodati lošim akterima.

Da biste izbjegli ovu ranjivost, morate potpuno da onemogućite ugrađene alate za upravljanje lozinkama u vašem pretraživaču. Nije dovoljno da u pretraživaču podesite da ne pamti podatke za prijavu. Pretraživač će i dalje evidentirati URL adresu web lokacije, koju hakeri mogu da koriste da pokušaju grubom silom da uđu u vaš nalog.

Predlažemo da onemogućite ugrađeni menadžer lozinki vašeg pretraživača i koristite namjenski softver. Postoji mnogo besplatnih i plaćenih opcija, a možete lako da izvezete svoje lozinke za Chrome, Edge ili Firefox u namjenski menadžer lozinki.