Crna kutija o klimatskom uništenju Zemlje

U velikom, neuništivom monolitu veličine gradskog autobusa biće sačuvani svi naučni podaci o tome kako smo planetu doveli do klimatske katastrofe.

“Earth Black Box” je naziv ovog naučno-umjetničkog projekta koji će službeno biti pokrenut ove godine. Monolit će biti smješten na zapadnoj obali Tasmanije, na jednoj geološki izuzetno stabilnoj stijeni. U pitanju je čelični monolit koji će poslužiti kao “crna kutija” u slučaju potpune klimatske katastrofe na Zemlji.

Biće napravljen od čelika debljine 7,5 centimetara, impresivnih dimenzija 10x4x3 metra, i kao takav, osmišljen je da nadživi ljude na Zemlji.

Ideja je da ovaj monolit obezbijedi istorijat za buduće civilizacije, kako bi razumjele šta je dovelo do naše propasti.

Za projekat je zadužena kompanija Clemenger BBDO koja radi u saradnji sa istraživačima univerziteta Tasmanije. Trenutno je u beta fazi koja za početak radi na prikupljanju informacija koje možete vidjeti na sajtu earthsblackbox.com.


U unutrašnjosti će se nalaziti uređaji za prikupljanje i čuvanje podataka o promjeni klime kao što su nivoi ugljen-dioksida i prosječne temperature. Uz pomoć algoritma, crna kutija će pretraživati internet tražeći tvitove, postove, vijesti i naslove. Na vrhu monolita biće smješteni solarni paneli koji će ga napajati energijom.

U fokusu prikupljanja su dva seta podataka: precizna klimatska mjerenja, odnosno podaci o temperaturama na zemlji i u okeanima, kiselosti okeana i količini ugljen dioksida u atmosferi.
Da bi razumjeli propast ljudske civilizacije, potrebni su podaci i o korištenju obradive površine, rastu ili padu svjetske populacije, korištenju energije u svijetu, ali i izdvajanjima za vojsku.

Diskovi koji će se nalaziti u monolitu već se polako pune podacima. Prvi od njih dolaze s nedavno održanog klimatskog samita COP26.

Postoji sumnja da će za 30 do 50 godina nestati prostora za čuvanje podataka. Već se radi i na planovima da se poveća kapacitet skladišta i da se obezbijedi dugotrajnije rješenje.

“Ideja je da, u slučaju da nas zadesi klimatska katastrofa, ovaj neuništivi uređaj za snimanje ostane iza nas, tako da, ko god da ostane, imaće dovoljno podataka da nešto nauči iz našeg primjera”, pojašnjavaju iz kompanije Clemenger BBDO. Ovaj projekat šalje jasnu poruku svjetskim liderima o bitnosti djelovanja protiv klimatskih promjena.