Čipovi budućnosti će biti plastični

Nova istraživanja pokazuju da bismo u skoroj budućnosti mogli ući u novo doba tehnoloških inovacija zahvaljujući proizvodnji plastičnih procesora za računare.

Iako su nakon pionirskog poduhvata kompanije ARM, koja je prošle godine napravila reprodukciju svog Cortex-M0 tridesetdvobitnog mikrokontrolera koristeći tehnologiju za proizvodnju procesora od plastike, inženjeri kompanije PragmatIC Semiconductor, koji su radili na tome, naveli da je to previše kompleksan posao da bi bio isplativ, čini se da ipak postoji način da se to realizuje. Možda ne odmah, ali u budućnosti – sigurno.

Kako navodi TechRadar, tim sa Univerziteta u Ilinoisu sada je uspio da osmisli četvorobitne i osmobitne procesore. Njihovi rezultati nisu nimalo loši, jer je uspješnost proizvodnje četvorobitnih procesora čak 81 odsto. Vođa tima i profesor tog Univerziteta Rakesh Kumar tvrdi da ovaj procenat konačno čini tehnologiju održivom.

Stručnjaci sa Univerziteta su ograničenja prevazišli razvojem nove FlexiCore arhitekture procesora. Ipak, i oni priznaju da su već i osmobitni procesori problematični za izradu, što znači da 32-bitni zaista trenutno ne dolaze u obzir. Ipak, tehnologija se razvija nevjerovatnom brzinom i mnoge stvari koje su se ranije činile nerealnim danas su pristupačne milionima ljudi. Zbog toga stručnjaci vjeruju da će čipovi u budućnosti biti plastični.

Prema riječima Scotta Whitea, generalnog direktora britanske kompanije PragmatIC Semiconductor, ovo je upravo vrsta inovacije koja je potrebna za podršku zaista sveprisutnoj elektronici.