Čini se da Google radi na novim AR rješenjima

Nova akvizicija Google-a, kupovina kompanije Raxium, pokazuje da nastavljaju u pravcu razvoja rješenja za proširenu stvarnost (augmented reality – AR).

Raxium je specijalizovana u oblasti Micro LED tehnologije, a za sebe kažu da posjeduju najsavršeniji monolitični RGB uLED diplej visoke gustine prikaza.

Ovo govori da će se novi spoj dvije kompanije usmjeriti na najavljeni proizvod Google Glass, uz jedinu dilemu u kom obliku će se on ponovo pojaviti.

Za početak, Micro LED tehnologija pruža performanse OLED displeja, ali bez negativnih strana koje se vežu sa OLED panelima, kao što su burn-in, a pruža se i dosta svjetlija slika.

Najvažnija sposobnost Micro LD tehnologije da se smjesti u veoma malo kućište, što je jedna od najvažnijih traženih osobina koje su potrebne za efikasne VR i AR uređaje. Ona će omogućiti razvoj naočara koje pružaju virtuelnu i proširenu realnost, pa je Google-ova akvizicija sasvim razumljiva.

Velika većina AR rješenja bazirala se na drugačijoj tehnologiji projektovanja slike pred oči korisnika, a najčešće je to bila projekcija slike i oslanjanje na napredna optička rješenja kako bi se sam prikaz ekrana reflektovao preko prozirnog sočiva. Ovu tehnologiju koriste neka od trenutno dostupnih rješenja, poput Oppo Air Glass i Focals by North.

Implementacija Micro LED tehnologije mogla bi znatno da promijeni i unaprijedi AR rješenja, a Google na to vjerovatno i cilja. Na kraju, poznato je da ulažu u Project Iris, a i prisutna je konkurencija u vidu Microsoft-ovog HoloLens-a. U konkurenciji je i kompanija Facebook koja se rebrendirala u Meta-u kako bi naglasila usmjerenje na virtuelnu i proširenu stvarnost.