Chrome 99: 5 novih značajnih karakteristika

Najnoviji Google Chrome 99 donio je pregršt novina, a mi izdvajamo pet novih značajnih karakteristika.

Ovaj prethodnik nadolazećeg Chrome-a 100, koji je dostupan za Android, Chrome, OS, Linux, Windows i macOS, obogaćen je nizom važnih funkcija, od kojih su neke posebno značajne za programere i razvojne timove.

Kontrole prozora za progresivne web aplikacije

Kontrole prozora su tipke na lijevom i desnom dijelu trake prozora koje omogućavaju povećavanje, smanjivanje i zatvaranje prozora. Takođe, prikazuju i naziv aplikacije. Kod Chrome-a 99 korisnici mogu dodavati sadržaj u naziv prozora i ubaciti male kontrole za prozor. To ga čini sličnijim običnim aplikacijama.

Edge-ova prečica za preuzimanje

Preuzimanje datoteka ranije je bilo prikazano u traci na dnu pretraživača. Google sada radi na tome da se to promijeni, odnosno da se prečica za preuzimanje pojavljuje u gornjoj traci kad god korisnik preuzme neki sadržaj, a da nestane kad se preuzimanje završi, kao što je kod Edge-a.

Origin Trials

Zahvaljujući novom Chrome-u, korisnici se sada lako mogu spojiti na njegov program Origin Trials. Taj program omogućava isprobavanje novih karakteristika, te slanje mišljenja o njihovoj djelotvornosti. Tu je i podrška za tamni režim rada.

Prepoznavanje rukopisa

API za prepoznavanje rukopisa, koji ga može “pretvoriti” u kompjuterski tekst, još je jedna nova karakeristika. Zanimljivo je da sistem za prepoznavanje rukopisa ne zahtijeva internet konekciju.

Korištenje sistema za odabir datuma

Chrome 99 može koristiti sistem za odabir datuma za obrasce. Ova novina, koja će web aplikacije učiniti jednostavnijim za korištenje, posebno je važna programerima.