Brže do 3D holograma u virtuelnoj realnosti

„Tensor holography“ je nova metoda zahvaljujući kojoj je moguće brže stići do 3D holograma u virtuelnoj stvarnosti.

Uz tu, u velikoj mjeri olakšava iste procese koji se odnose na oblasti 3D štampe i medicine, a može da se pokreće i na običnim smartfonima.

Iako se o virtuelnoj realnosti govori već godinama, još uvek nije spremna da zameni ekrane računara i drugih uređaja. Jedna od najvećih prepreka je što korisnici prilikom korišćenja ove tehnologije osećaju mučninu, zbog iluzije da se gleda u 3D objekte. Rešenje bi moglo da stigne u obliku holograma, a

Naučnici odavno rade na rješenjima koja bi omogućila kreiranje holograma uz pomoć računara. Taj proces zahtijeva super-kompjuter, a sam postupak jako dugo. Sada je grupa eksperata sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu ponudila novo rješenje – pomenutu metodu koja je toliko efikasna da se hologram na običnom laptopu pravi u rekordnom roku.

To znači da bi korisnici 3D holograme mogli da prave brže nego ikad prije, s obzirom da na ovaj način nastaju za svega nekoliko milisekundi!

Iz čega? Pa iz fotografija koje sadrže informacije o tome koliko je neka površina udaljena od tačke sa koje se posmatra. Za takve dubinske mape je „zadužen“ LiDAR senzor, koji se nalazi i u nekim novijim modelima telefona.