BMW-ov novi automobil ima “jedinstvenu digitalnu dušu“

Gigant iz Bavarske na ovogodišnjem sajmu CES 2023 predstavio je novi automobil Vision Dee.

Za ovog četvorotočkaša dizajneri naglašavaju da je savršen spoj hardvera i softvera. Ono što karakteriše novi superautomobil, čija bi se tehnologija u proizvodnji trebala naći 2025. godine, je head up koncept i E Ink tehnologija.

Naime, head up koncept omogućava vozaču da na vjetrobranskom staklu aktivira sve one informacije koje su mu neophodne za savršenu vožnju u njegovom prirodnom vidnom polju. Predstavnici ove kompanije istilu da će uskoro veliki ekrani u automobilima biti stvar prošlosti, jer ometaju koncentraciju vozača, a možda će zbog toga biti i zakonom zabranjeni. Zbog toga ističu da je budućnost i vizuelizacija na strani head up displeja.

Na prošlogodišnjem CES 2022 kompanija BMW predstavila je BMW iX Flow koji je mogao mijenjati dvije boje (bijelu i crnu) zahvaljujući E Ink tehnologiji. Ove godine otišli su  mnogo dalje te sada Vision Dee može mijenjati svoj spoljašni kolorit u 32 boje, a sve to duguje ePaper filmu kojim je auto obložen. Ovaj automobil može na bočnom staklu istaći vozačev avatar, te pozdravljati prolaznike.

Iz BMW-a naglašavaju da su osim digitalnog i virtuelnog ovom automobilu željeli dati i ljudske osobine i “jedinstvenu digitalnu dušu”, kako bi on postao „inteligentni saputnik“.