Blue Orgin danas izvodi prvi let u kosmos s posadom

FAA je odobrila prvo putovanje letjelicom sa posadom kompanije Blue Origin, zakazano za danas sa osnivačem kompanije Jeffom Bezosom.

Letjelica New Shepard, odvešće Bezosa, njegovog brata Marka, jednog od pionira avio-industrije Wallyja Funka i još trojicu putnika do linije Kármán, koja se smatra ivicom svemira.

Da bi dobio certifikat, Blue Origin je morao provjeriti hardverski i softverski rad New Sheparda tokom probnog leta NS-15, izvedenog 14. aprila 2021. Ako sve bude išlo po planu, New Shepardova raketa i kapsula sa astronautima eksplodiraće do nadmorske visine preko 100 kilometara. Raketa će se na kraju odvojiti od kapsule i pokušati sletjeti do Zemlje, dok će se kapsula s putnicima spustiti na tlo nošena trostrukim padobranskim sistemom.

Richard Branson pobijedio je Bezosa kao prvog milijardera u svemiru na brodu SpaceShipTwo kompanije Virgin Galactic. Međutim, Blue Origin tvrdi je da Virgin Galactic nije otišao u svemir jer je “samo” prešao 57 milja gore i nije prešao liniju Kármán koju mnogi smatraju ivicom svemira.

U svakom slučaju, nijedna kompanija neće izvoditi putnike u orbitu, za razliku od SpaceX-a, koji bi trebao napraviti pravi orbitalni let sa putnicima kasnije ove godine. Cijene za različite sisteme takođe se razlikuju: putnici Virgin Galactic-a plaćaju 250.000 dolara za kartu do ivice svemira, svemirski turisti Blue Origin-a trebaju platiti oko 500.000 dolara, a klijenti SpaceX-a 55-miliona dolara za 10-dnevnu misiju na ISS.

Međutim, mjesto za let s Jeffom Bezosom na prvom letu Blue Horizon-a prodano je na aukciji za 28 miliona dolara kupcu čije će ime biti uskoro otkriveno.