Barbika astronautkinja u misiji koja inspiriše djevojčice

Evropska svemirska agencija (ESA) je u saradnji sa kompanijom Mattel Inc. i astronautkinjom Samanthom Cristoforetti osmislila barbiku koja je u misiji da ispiriše djevojčice širom svijeta.

Naime, barbika inspirisana italijanskom atronautkinjom je lansirana na letu u bestežinskom stanju kako bi nadahnula djevojčice da razmisle o karijeri u istraživanju svemira i, generalno, STEM području.

Ovogodišnja Sedmica svemirske šetnje, koja je obilježena od 4. do 10. oktobra. Kao dio projekta, pomenuta lutka je na određen način pratila pripreme koje svaki/a astronaut/kinja prolazi uvježbavajući se za letačku misiju u svemiru.

Inače, Samantha Cristoforetti se trenutno priprema za svoju iduću misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, zakazanu za april naredne godine. Ona je izjavila da se iskreno nada da će barbi inspirisana njenim likom i djelom nadahnuti djevojčice i, kako je rekla, zapaliti iskru u srcima nekih od njih.

Direktna podrška nekim budućim astronautkinjama stiže i kroz prihode ovog projekta, koji će biti usmjereni za rad organizaciji Žene u svemiru, odnosno stipendije za studentkinje.

Naslovna fotografija: The European Space Agency (ESA)