Barbika astronautkinja odlazi u svemir

Let u svemir nije rezervisan samo za ljude i životinje. Svoju priliku dobile su i lutke, i to Barbike.   

Iako nekima možda zvuči kao šala, ove igračke zaista su se našle na letu Northrop Grumman Cygnus, koji je 19. februara krenuo ka svemiru. Dvije Barbike, bijela i tamnoputa, dio su posade Internacionalne svemirske stanice i već su jako, jako daleko od nas.

Ljubitelji ovih igračaka koje su se pojavile davne 1959. godine, od kada uz njih odrastaju djevojčice širom svijeta, sigurno su ponosni što su baš one prve lutke koje su se našle u svemiru. Zanimljivo je da je još 1965. godine proizvedena Barbika obučena u odijelo astronauta, dakle, četiri godine prije nego što se Neil Armstrong spustio na Mjesec. Danas, 57 godina kasnije, taj san je postao stvarnost.

Vratićemo se još malo u 1959. godinu, da bismo se prisjetili ko je tvorac ove predivne lutke, koju smatraju simbolom savršene ženske ljepote.  Stvorila ju je Ruth Handler, supruga saosnivača velike korporacije Mattel. Nakon što je primijetila da su u to vrijeme sve lutke koje je imala njena kćerka Barbara izgledale kao djeca, došla je na ideju da bi bilo dobro da postoje lutke koje bi izgledale kao djevojke. Taj cilj je i ostvarila, a Barbika je nazvana upravo po njenoj kćerki Barbari, a Ken po njenom sinu Kenu.

Više o putovanju Barbie astronautkinja pogledajte u videu: