Bang & Olufsen Beoplay A9 – namještaj koji pjeva

Danski proizvođač audio tehnike Bang & Olufsen ima reputaciju da nudi zanimljive proizvode koji ne samo da su kvalitetni, već su i kreativna iznenađenja koja osvajaju svojim smjelim dizajnom.

Iz ove kompanije dolazi Beoplay A9, koji je u osnovi zvučnik, ali je nešto što se uklapa u imidž ranijih proizvoda Bang & Olufsen – drugačiji i neobični. 

Na prvi pogled izgleda kao tanjir satelitske antene, a kvalitetom dizajna se kvalifikuje da bude doživljen kao ukras ili komad namještaja. 

Dakle, to je tronožac na kome se nalazi elipsa prečnika od oko 70cm, uokvirena poliranim aluminijumskim prstenom i prekrivena tkaninom sprijeda. Pored postolja moguća je i montaža na zid, putem opcionalnog dodatka.

Sa spoljne strane, duž gornje ivice, nalaze se tačke osjetljive na dodir, a prevlačenjem može da se smanjuje ton, pauzira muzika ili preskoči pjesma. Međutim, Beoplay A9 nije samo lijepo dizajniran uređaj, već nudi i sasvim dobar kvalitet zvuka. Zvuk proizvodi čak sedam zvučnika, dva srednjetonca od po 3 inča, dva full range od 1,5 inča, dva visokotonca od 2,7 inča i jedna bufer od 8 inča. Svaki od njih ima zasebno pojačalo. 

Nije naravno u vrhu audio uređaja koji su se skoncentrisali samo na zvuk, ali nudi sasvim uravnotežen odnos izgleda i kvaliteta zvuka.  Iz njega izvire zvuk frekfrentnog opsega 33 HZ do 22 KHZ, sa basom do 30 HZ. 

Dostupan je u šest različitih boja: crna, bijela, bronzana, zlatna, mesing i nordic ice.