Automobili budućnosti – neke od najboljih ideja

Šta mislite kako će automobili izgledati u budućnosti? Hoće li prvenstveno biti namijenjeni za autonomnu vožnju i da li će imati prozore osjetljive na dodir?

Odgovor na ovo pitanje probali su dati studenti Fakulteta za dizajn pri Art centru u Južnoj Kaliforniji. Naime, oni su dobili jedan poseban zadatak – da zamisle kako bi luksuzni automobil Lincoln mogao izgledati 2040. godine.

A da bi to izveli, morali su da uzmu u obzir i pretpostavku kako bi mogao izgledati svijet za nekoliko decenija! Četiri tima studenata bacila su se na posao i svaki od njih je imao jedinstvenu viziju i narativ.

Jedna grupa je zamislila futuristički dizajniran automobil sa dva sjedišta koji se kreće bez potrebe za upravljanjem, to jest bez vozača, ali se i sam puni.

Druga grupa je zamislila dashboard na kojem se, u zavisnosti od lokacije, smjenjuju digitalne slike iz prošlosti i pozivaju putnike da slična iskustva dožive i sami.

Treća grupa je dizajnirala prozore koji su osjetljivi na dodir, dok je četvrta skupina predvidjela high-end autonomnu vožnju.

Pogledajte video!