Audi od 2026. proizvodi samo električna vozila

Njemački proizvođač luksuznih automobila Audi rekao je da će zaustaviti proizvodnju dizelskih i benzinskih automobila do 2033. godine kao dio industrijskog zaokreta ka ekološki prihvatljivijim električnim automobilima.

“Audi je spreman na svoj odlučan i moćan korak u električno doba”, rekao je izvršni direktor Markus Duesmann u izjavi.

Počevši od 2026. godine, Audi planira lansirati samo nove potpuno električne modele automobila, dok će proizvodnja motora sa unutrašnjim sagorjevanjem “postupno nestati” do 2033. godine.

Duesmann je rekao da Audi ove godine već lansira više novih električnih modela od dizelskih ili benzinskih modela.

Do 2025. godine marka s četiri prstena želi imati više od 20 e-modela u svojoj postavi.

Duesmann je također rekao da će Audi nastaviti raditi na poboljšanju svojih motora sa unutrašnjim sagorjevanjem do kraja kako bi osigurao veću funkcionalnost.

“Audijev posljednji motor sa unutrašnjim sagorjevanjem biće najbolje što smo ikad napravili”, rekao je.

Matična kompanija Audija, Volkswagen, objavila je e-ofanzivu početkom ove godine, rekavši da će potrošiti 46 milijardi evra u sljedećih pet godina kako bi dominirala globalnim tržištem električnih automobila.

Ova grupacija je obećala da će do kraja decenije u Evropi uspostaviti šest tvornica baterija u sklopu napora kojim se smanjilo oslanjanje na azijske dobavljače ključne komponente u električnim automobilima.

Pionir električnih automobila Tesla u međuvremenu gradi “gigafabriku” u blizini Berlina kojoj je cilj u početku proizvesti oko 500 000 vozila godišnje.