Atlas ponovo impresionirao vještinama

Atlas, robot kompanije Boston Dynamics, ponovo je impresionirao javnost spretnošću i znanjem.

Odranije poznat kao izuzetan “plesač”, ovog puta Atlas se našao, ni manje ni više nego na građevinskoj skeli. Na videu koji je objavljen na Twiter profilu kompanije vidi se Atlas koji se odlično snalazi u ulozi pomoćnog građevinskog radnika.

Na komandu kolege koji se već nalazi na skeli da mu donese torbu koju je zaboravio na tlu robot kreće u akciju. Namješta dasku preko koje treba preći, uzima torbu s alatom i vješto poput čovjeka trči preko daske i skele i dostavlja je šefu. Pri povratku ima čak vremena i da napravi salto u vazduhu.

Ovaj humanoidni robot prvi put je predstavljen javnosti 2013. godine. Ime Atlas dobio je po titanu iz Grčke mitologije. Visok je oko 1,5 metara, a težak 89 kilograma. Njegovu konstrukciju čini 28 hidrauličnih spojeva zahvljujući kojima ima nevjerovatnu pokretljivost. Može da se kreće brzinom od  oko 2,5 metara u sekundi, a u sebi ima veliki broj kamera pomoću kojih kreira 3D mapu okruženja u kojem se nalazi.

U kompaniji Boston Dynamics se nadaju da će robote, na kojima svakodnevno rade, tehnološki usavršiti do te mjere koja će im omogućiti brže obavljanje fizički zahtjevnih poslova. Raduje podatak da se ova kompanija, zajedno sa još šest firmi koje se bave robotikom, obavezala da se njihovi roboti neće koristiti kao vojnici u vojnim sukobima.