Apple želi vlastite klinike i ljekare

Apple je želio pokrenuti medicinsku službu primarne zdravstvene zaštite s vlastitim klinikama i doktorima zaposlenim u tehnološkom divu.

Ambicije kompanije otišle su dalje od dodavanja kisika u krv za Apple Watch. Međutim, te ambicije su za sad odbačene. Apple je plan testirao izgradnjom tima stručnjaka i preuzimanjem klinika koje su razmatrale uposlenike.

Izvještaj kaže da je plan odbačen jer se kompanija fokusirala na prodaju uređaja kao što je pametni sat koji ima niz zdravstvenih karakteristika. WSJ tvrdi da je kompanijina aplikacija nazvana HealthHabit i testirana je na uposlenicima, međutim nisu uspjeli da angažuju i korisnike.

Njihov plan za ulazak u medicinu zamišljen je još 2016. godine s ambicijom da podatke koje korisnici prikupljaju preko uređaja povežu sa ličnom njegom. Cijeli proces bio bi dio zdravstvenog programa temeljenog na pretplati. 

Ideja se još uvijek testira, a neki zaposlenici su zabrinuti zbog korporativne kulture kompanije koja “obeshrabruje kritične povratne informacije”. To je posebno problematično kada se radi o ličnim zdravstvenim problemima korisnika. Na kraju, iako se čini da je kompanija zainteresovana za ovu ideju, ona još uvijek nije zaživjela.