Aplikacija TweetDeck Mac odlazi 1. jula

Iako je za kupovinu TweetDeck aplikacije 2011. Twitter potrošio 40 miliona dolara, od tada traje gašenje ove alatke za praćenje različitih izvora informacija, posebno onih preko spomenute mikrobloging mreže.

Još 2013. ugašene su verzije za iOS, Android i Adobe Air, nestale 2013. godine, aplikacija za Windows 2016, a sada je najavljeno da će verzija za Mac nestati nakon 1. jula.

Od prošle godine Twitter testira novu verziju TweetDeck aplikacije i očigledno ne želi da održava Mac aplikaciju za web interfejs u budućnosti. Iskusni korisnici Twitter-a koji koriste aplikaciju dobili su poruku preko obavještenja o baneru.

Doduše, Twitter-ova Mac aplikacija još od 2018. godine gubi popularnost, jer godinama nije izbacila nijednu novu funkciju i na taj način nije mogla da se takmiči sa TweetDeck-om ili opcijama treće strane.

U Twitteru-u se dešavaju promjene koje su uslovljene promjenom vlasničke strukture, zatim je izvršni direktor Parag Agrawal, otpustio nekoliko čelnika u kompaniji, spominju se nove mogućnosti poput izmjene tvitova, najavljuje uvođenje premijum korisničkog iskustva za koje bi se plaćala pretplata… ali sve to ne daje odgovor kakve veze bi moglo imati sa novom TweetDeck aplikacijom. Osim ako ne bude dio ponude dio spomenute Twitter Blue pretplatničke opcije.

Oni koji žele da se drže aplikacije za sada mogu samo da pokušaju kod developera koji nude besplatne probne verzije ove aplikacije.