Antena skakavca dio uređaja za identifikaciju mirisa

Naučnici su uspjeli da naprave uređaj za identifikaciju mirisa tako što su spojili antenu skakavca sa elektronskom tehnologijom i vještačkom inteligencijom.

Istraživači sa Univerziteta u Tel Avivu, koji stoje iza ovog projekta, bili su inspirisani prirodom jer ljudi i pored ogromnog napretka tehnologije još uvijek nisu uspjeli da stvore uređaj koji bi otkrivao mirise tako dobro kao što to rade neki organizmi.

Tim predvođen prof. Yossi Yovelom i dr Ben Maozom unaprijedio je koncept otkrivanja mirisa tako što su biološki senzor skakavca povezali sa vještačkim sistemom koji je programiran da prima i dekodira električne signale i analizira miris pomoću softvera.

Istraživači tvrde da je na ovaj način stvoren bio-mehanički robot koji ima 10.000 puta osjetljiviji “njuh” od dosadašnjih elektroničkih uređaja. Svoje postignuće nazivaju tehnologijom elektroantenograma.

“Informacije u tijelu živih organizama prenose se pomoću električnih impulsa, a naši organi i čula pretvaraju različite vrste podražaja iz okoline (poput molekule mirisa) u električne signale”, objašnjava dr Maoz.

Elektroantenogram detektuje signale koje generiše antena insekata koja reaguje na specifične olfaktorne signale (specifične mirise). Ovi impulsi se šalju algoritmu koji tako uči identifikaciju kao i robotu za lokalizaciju.

Istraživaču su morali riješiti dva problema. Jedan je taj što insekt, očigledno, zbog eksperimenta i nauke ostaje bez jedne od dvije antene. Međutim, skakavac sasvim normalno funkcioniše i sa jednom. Drugi problem je što se organski materijal brzo raspada, pa se postavlja pitanje koliko antena može trajati.

Naučnici iz Tel Aviva kažu da mogu produžiti funkcionalnost antene do 12 sati što je bilo dovoljno za ovaj rad, ali da su sposobni da razviju dodatne metode kako bi trajanje bilo duže. Tehnologija koju su otkrili može biti primijenjena za kreiranje sličnih senzora za druga čula poput vida ili sluha.