Android 13 je zvanično stigao

Ako ste u poslednje vrijeme obraćali pažnju na prostor za mobilne uređaje, znaćete da je Google ubrzao u izdanju novih Android verzija bio svuda. Prošle godine, Android 12 je debitovao početkom oktobra. Ove godine, Android 13 se pokreće u avgustu.

Šta ima novo? Što se tiče izgleda, dobijate evoluciju teme Material You, pri čemu mehanizam za kreiranje tema sada podržava ikone aplikacija trećih strana, dok ažurirani media plejer automatski mijenja svoj izgled na osnovu muzike ili podkasta koji slušate.

Možete da dodijelite određene jezike određenim aplikacijama, a režim za spavanje postaje sve prilagodljiviji, sa zatamnjivanjem pozadine i tamnom temom.

Aplikacije neće dobiti pristup cijeloj biblioteci medija samo da bi mogle da dijele jednu stavku, istorija međumemorije se automatski briše „nakon određenog vremenskog perioda“ ako kopirate osjetljive podatke poput e-pošte, broja telefona ili akreditiva za prijavu i aplikacije će morati izričito da traže od vas da im dozvolite da šalju obavještenja, umjesto da podrazumijevano imaju tu mogućnost.

Novo ažurirana traka zadataka na tabletima vam omogućava da na prvi pogled vidite sve svoje aplikacije i omogućava vam da lako prevučete i otpustite bilo koju aplikaciju u biblioteci u režim podijeljenog ekrana. Tableti takođe dobijaju podršku za odbijanje dlana kada se koristi olovka, tako da nemate više slučajnih dodira.

Uskoro ćete moći da kopirate sadržaj poput URL adrese, slike ili teksta sa svog Android telefona na Android tablet ili obrnuto. Slično tome, „uskoro“ ćete moći da strimujete svoje aplikacije za razmjenu poruka na Chromebook, ako imate jednu od njih, tako da možete da odgovarate na ćaskanja sa laptopa, a ne sa telefona.