An Improbable Future – Instagram profil za ljubitelje retro-futurizma

Na Instagram profilu An Improbable Future naći ćete veoma simpatične mašine i uređaje kreirane u retro-futurističkom dizajnu.

Autor i umjetnik koji upravlja profilom slike kreira pomoću vještačke inteligencije, odnosno zadajući komande u u programu Midjourney AI.

Profil je fokusiran na industrijski dizajn vozila, a po estetici kreacije podsjećaju na atmosferu filma “Povratak u budućnost”. Njegove digitalne printove možete naručiti za par dolara.

Midjorney je postao veoma popularan u posljednje vrijeme jer je vrlo jednostavan za korištenje i funkcioniše tako što pretvara tekst u sliku. Vještačka inteligencija se sve češće koristi za generisanje slika ili pretvaranje teksta u slike na platformama poput Midjourney i OpenAI Dall-E.

Retro-futurizam karakteriše spoj staromodnih “retro stilova” dizajna sa futurističkom tehnologijom i istražuje odnos između prošlosti i budućnosti, kao i između otuđujućih, ali i pozitivnih efekata tehnologije. Prevashodno se ogleda u umjetničkim tvorevinama i modifikovanim tehnologijama koje realizuju zamišljene artefakte paralelne stvarnosti.

Retro-futurizam uključuje dva međusobno prožimajuća trenda koji se mogu ukratko opisati kao “budućnost na način kako se vidi iz prošlosti i prošlost koja se vidi iz budućnosti”.