Airbus testira sistem koji bi mogao spašavati avione u kriznim situacijama

Airbus UpNext, u vlasništvu Airbus kompanije, jednog od najvećih proizvođača aviona na svijetu, počeo je sa testiranjem sistema za pomoć pilotima u kriznim situacijama.

Sistem na kome se radi zove se DragonFly, a testira se na putničkom avionu Airbus A350-1000. Pomoćni autonomni sistemi dugo su bili rezervisani samo za kopnena vozila, a da se uveliko radi na tome da i avioni dobiju takvu podršku pokazuje i ovo testiranje.

Naime, cilj je da DragonFly u kriznim situacijama preuzme kontrolu upravljanja i da omogući sigurno manevrisanje avionom, kako u vazduhu tako i na kopnu.

DragonFly će omogućiti pronalaženje alternativnih pista, bezbjedno prizemljenje i olakšati taksiranje. Olakšavanje taksiranja na samom aerodromu omogućiće pilotima više vremena za pripremu leta, a u slučaju problema prilikom manevrisanja po pisti sistem će pilota zvučno obavijestiti.

Na aerodromu Toulouse-Blagnac sistem je testiran u stvarnim uslovima. Radi se o tome da sistem komande dobijene iz kontrole leta sam prepozna i sprovede.

Isabelle Lacaze, osoba zadužena za kontrolu testiranja, izjavila je da su sistemi koji se testiraju inspirisani biomimikrijom, naročito vilinim konjicem koji se savršeno snalizi u prirodi i u stanju je da prepozna orijentire. U finansiranju ovog značajnog projekta učestvovala je i  Francuska uprava za civilno vazduhoplovstvo.