AI prati glasanje pilića i čini ih – srećnijima

Stručnjaci sa Univerziteta City u Hong Kongu stvorili su tehnologiju koja na osnovu oglašavanja pilića može procijeniti stepen njihove uznemirenosti.

Uspjeli su da razviju alat koji pomoću AI automatski prepoznaje kokodakanje uplašene i nezadovoljne kokoške, odnosno pileta. Tehnologija koja detektuje glasanje pilića smještenih u ogromnim zatvorenim objektima ispravno razlikuje pozive u pomoć od drugih zvukova sa tačnošću od 97%, pokazuje istraživanje.

„Naš krajnji cilj nije da brojimo pozive u pomoć, već da stvorimo uslove u kojima kokoške u uzgoju mogu da žive i da imaju smanjenu količinu stresa“, kazao je Alan McElligott, asistent na odjelu za ponašanje životinja na Univerzitetu City.

Naime, istraživanje koje su proveli pokazalo je da pozivi u pomoć koje proizvode pilići mijenja težinu odrasle jedinke, kao i broj mrtvih jedinki unutar jata tokom života. Zbog toga žele prepoznati „vapaj“ kokošaka dok su još pilići, kako bi ih učinili srećnijim, od čega će najveću koristi imati uzgajivači.

McElligott vjeruje da će ova tehnologija biti komercijalno dostupna u narednih pet godina. Prije nego što se to dogodi tim stručnjaka moraće da se uvjeri da oprema za snimanje radi na različitim tipovima farmi. Slična tehnologija, dodaje McElligott, mogla bi se razviti za praćenje drugih životinja – posebno svinja ili ćurki, koje su, takođe, često smještene u zatvorenom prostoru, a veoma su glasne.

Kako prenosi The Guardian, Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti nad životinjama (RSPCA) pozdravilo je ovo istraživanje.

„Tehnologija poput ove može biti nevjerovatno korisna u praćenju i poboljšanju dobrobiti domaćih životinja, ali ne bismo željeli da vidimo da ona zamijeni fizičke inspekcije ili smanji kontakt čuvara sa stokom i peradi“, naveli su iz RSPCA. Naglasili su da je praćenje oglašavanja samo jedan od načina uočavanja problema kod životinja, ističući da je važno pratiti i druge znakove, poput hromosti i drugih zdravstvenih problema, za šta je ključan ljudski nadzor.