Youtube Premijum možete pitati o videu koji gledate

YouTube je uveo novu funkciju zasnovanu na vještačkoj inteligenciji (AI) namijenjenu korisnicima YouTube Premium, koja omogućava inovativniji način interakcije sa video sadržajem.

Međutim, ova opcija trenutno je dostupna samo za Android korisnike u SAD.

Postoji mnoštvo razloga zašto se isplati pretplatiti na YouTube Premium, uključujući mogućnost gledanja videa bez reklama i čuvanje omiljenih video snimaka za pregled bez internet konekcije. Nova funkcija koristi AI kako bi omogućila gledaocima da postavljaju pitanja o sadržaju koji gledaju. Ova opcija, koja je prethodno bila u test fazi, sada je zvanično najavljena na TeamYouTube X nalogu.

Novi alat za interakciju sa vještačkom inteligencijom dodaje dugme „Postavi pitanje“ ispod video plejera. Pritiskom na njega, korisnicima se nudi opcija da biraju između nekoliko unaprijed definisanih pitanja ili da postave svoja pitanja o video snimku koji prate. Google Gemini pruža AI asistenciju i može se koristiti za postavljanje pitanja o specifičnim djelovima videa. Na primjer, možete pitati koji su alati korišteni u nekom „uradi sam“ videu, a to nije sve što AI može da ponudi.

YouTube Premium AI može takođe pružiti siže videa za korisnike ili preporučiti sličan sadržaj. Biće interesantno vidjeti da li će AI preporuke biti konkretnije od osnovnih preporuka koje se nude u besplatnoj verziji.