Tržište premium čipova dobilo pojačanje

MediaTek sa svojim Dimensity 9000 čipsetom staje rame uz rame sa najvećim proizvođačima čipova.

Dimensity 9000, svoj najmoćniji čip do sada, kompanija MediaTek predstavila je još u novembru prošle godine, kada je najavila da bi trebao moći parirati Qualcomm-ovim i Samsung-ovim flagship SoC-ovima, što su sada testovi i potvrdili.

Naime, podaci koji su procurili iz benchmark testa pokazuju da je Dimensity 9000 ostvario 1.309 poena u testu jednog jezgra, kao i 4.546 poena na testu više jezgara na Geekbench-u.

Ovaj rezultat bolji je od onog koji je na istim testovima ostvario Snapdragon 8 Gen 1 na Galaxy S22 Ultra telefonu, sa 1224 i 3445 poena.

Uporedni testovi čipseta Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, Samsung Exynos 2200 i Dimensity 9000 pokazali su potpunu nadmoć MediaTek-ovog modela, što je mnoge iznenadilo, s obzirom na to da se proizvodi ove kompanije uglavnom nalaze u uređajima srednjeg ili nižeg ranga.

I pored toga što pomenuti čip još uvijek ne može da parira Apple-ovom A15 Bionic čipsetu, koji je i dalje u velikoj prednosti, dobra vijest je što se on očekuje u pametnim telefonima koji koštaju oko 500 dolara, što znači da bi uređaji iz srednjeg segmenta, iako duplo jeftiniji, mogli biti snažni poput modela iz premijum segmenta.

Jačanje konkurencije sigurno će uticati na najjače tehnološke divove kao što su Apple, Samsung i Qualcomm da unapređuju svoju ponudu, tako da je ovaj iskorak kompanije MediaTek ocijenjen vrlo pozitivnim i kada je riječ o korisnicima.