Emotikoni u službi medicine

Emotikoni su potrebni svijetu medicine, tako navode stručnjaci koji kažu da se tako poboljšava komunikacija između pacijenta i doktora. 

Posljednjih godina postoje emotikoni koji su povezani s medicinom i zdravljem. Tako imamo stetoskop, slušna pomagala, kosti i mikrobe… 

Unicode bi sada trebalo da odobri više emotikona koji bi se mogli koristiti u medicinskom kontekstu. To uključuje one za više organa, poput želuca, jetre i crijeva…, a potrebna je oprema poput vrećice za IV, CT i pakovanje tableta. Ističe se da je potrebno da se više medicinskih stručnjaka zalaže za takve emotikone u medicinskoj komunikaciji. 

“U medicini, kada pacijenti izgovore određene riječi, oni su u velikoj mjeri povezani s određenom patologijom”, kaže doktor Shuhan He. Ljudi često opisuju snažnu bol u prsima, na primjer, kao osjećaj da im slon sjedi na prsima. “Takođe, uvijek dosljedno pitamo ljude, kakva je vaša bol: oštra, probadajuća, dosadna ili vatrena? To su svi emotikoni koji se mogu predstaviti u slikovnom obliku, a ne u verbalnoj komunikaciji”, nastavlja He. 

Ne čini se da bi emotikoni trebalo da budu veliki prioritet u medicini. Međutim, smatra se da je sve što poboljšava komunikaciju između doktora i pacijenata vrijedno razmatranja.