Ted Talk: Pametni grudnjak za bolje zdravlje srca

Alicia Chong Rodriguez u ovosedmičnom izdanju rubrike Ted Talk govori o grudnjaku koji bi vam mogao spasiti život.

Ova inženjerka je osnivačica Bloomer Tech-a, kompanije koja grudnjake za svakodnevnu upotrebu pretvara u pametne medicinske uređaje koji prikupljaju često zanemarene podatke o srčanim oboljenjima kod žena, često pogrešno dijagnostikovanog i nedovoljno istraženog “ubicu”. Diplomirala je elektrotehniku i računarstvo zajedno sa integrisanim dizajnom i menadžmentom na MIT-u, gde je istraživala polno specifične, računarski generisane, srčane biomarkere.

Na MIT-u je, naime, iskoristila svoje svoje vještine iz oblasti elektrotehnike te ih usmjerila u borbu protiv kardiovaskularnih bolesti kod žena. Istovremeno, inspiriše i ohrabruje mlade Latinoamerikanke da nastave karijeru u tehnologiji.

Šokiralo ju je saznanje da kardiovaskularne bolesti pogađaju jednu od tri žene širom svijeta, a stope mortaliteta nastavljaju da rastu, usljed često pogrešno postavljene dijagnoze ili odsustva liječenja.

“Postoji mnogo stvari o fiziologiji žena koje još ne poznajemo dovoljno. Postoji jaz u podacima. Tako da mogu spojiti svoju strast prema rodnim pitanjima i tehnički izazov stvaranja medicinskog uređaja u tu svrhu”, kaže o svom izumu – pametnom grudnjaku koji može zaštititi zdravlje žene.

On je dizajniran da prikuplja podatke o biomarkerima u stvarnom vremenu poput otkucaja srca, udisaja i temperature. Saznajte kako funkcioniše, ali i kako bi mogao dovesti do boljeg zdravlja srca žena širom svijeta: