Sada izrazom lica možete kontrolisati svoj Android telefon

Sjajna nova Android opcija omogućuje vam mapiranje različitih gesta lica različitim radnjama.

Android ima neke od najkorisnijih alata za pristupačnost koji pomažu osobama s invaliditetom da maksimalno iskoriste svoje uređaje. Međutim, neke od ovih opcija pristupačnosti mogu biti prilično korisne na bilo kojem telefonu pored njihove primarne namjene. Najnoviji Android 12 beta došao je s jednom odličnom opcijom koja će vam omogućiti da upravljate svojim Android telefonom koristeći različite izraze lica.

Kao što su primijetili ljudi iz XDA Developersa, beta verzija 12.0.0 Androidove programske opreme za pristupačnost koja je uključena u Android 12 beta 4 sadrži novu karakteristiku “Prekidači kamere”. Kad je omogućeno, koristi prednju kameru da vidi gledate li u ekran i prepoznaje gestikulacije lica.

Različiti izrazi lica mogu pokrenuti radnje na vašem Android telefonu. Na primjer, možete otvoriti usta da otvorite panel sa notifikacijama ili podignuti obrve da biste se vratili na početni ekran.

Radnje koje možete mapirati na pojedine gestikulacije uključuju pristup obavijestima, pomjeranje naprijed/nazad, dodir i držanje, navigaciju do početnog ekrana, ​​odabir i slično.

Takođe možete prilagoditi veličinu i trajanje gestikulacije lica. Tokom upotrebe vidjećete ikonu stalne notifikacije koja vam govori da je kamera vašeg telefona u upotrebi.

Iako se novi alat za gestikulacije lica pojavio na Androidu 12, to ipak nije ekskluziva. XDA je uspio učitati APK ažuriranog Android Accessibility Suite-a na telefon s Androidom 11 za pristup ovoj opciji. Ako želite isprobati, možete učiniti isto. Alternativno, možete pričekati i izdanje stabilnog Androida 12 ili preuzeti Android 12 beta.

Nakon što dobijete novu verziju Android Accessibility Suite-a, opciju možete pronaći pod alatima Switch Access Tools.