Tamni režim može produžiti trajanje baterije vašeg telefona, ali…

Tamni režim može produžiti trajanje baterije vašeg telefona, ali i tu postoji jedna caka…

Poznato je da tamnog režima na telefonu može produžiti trajanje baterije. Istraživači sa Univerziteta Purdue su ustanovili da trajanje baterije nije tako veliko kao što smo mislili.

Osim toga, čista crna pozadina ne donosi mnogo prednosti u odnosu na tamno sivu pozadinu koja se nalazi u većini aplikacija kada je omogućen tamni režim. Studija je otkrila da omogućavanje tamnog režima ne daje veće benefite ako ne gledate na to iz određenih scenarija. Najviše koristi od povećanja trajanja baterije pronađeno je pri prelasku iz svjetlosnog režima pri punoj osvjetljenosti u tamni režim.

U studiji Purdue (putem Android Authority-ja) istraživači su posmatrali potrošnju energije u tamnom režimu iz šest različitih aplikacija. Kalkulator, Google kalendar, Google mape, Google vijesti, Google Phone i YouTube su testirani na Pixel 2, Moto Z3, Pixel 4 i Pixel 5 – svi telefoni sa OLED ekranima. Testirana je potrošnju energije pri pokretanju svake od ovih aplikacija u mračnom režimu 60 sekundi. Istraživači su pojasnili da su formirali skup alata za precizno mjerenje potrošnje energije u pikselima.

Sa oko 30% -50% osvjetljenosti, ustanovljeno je da je prelaskom iz svijetlog u tamni režim u prosjeku uštedeno između 3% i 9% energije. Međutim, obrnuto prebacivanje na 100% osvjetljenosti može uštediti u prosjeku čak 47% energije baterije.

Bilo je i drugih zanimljivih otkrića, uključujući to da upotreba aplikacije Google vijesti u svjetlosnom režimu pri 20% osvjetljenosti na modelu Pixel 5 troši istu količinu energije kao i kada je telefon pri 50% osvjetljenosti u tamnom režimu.