Google Hangouts odlazi u istoriju

Hangouts je jedna od najpoznatijih Googleovih aplikacija za razmjenu poruka, ali već neko vrijeme izumire.

Prelaz na Google Chat uglavnom je namijenjen za poslovne korisnike Google Workspacea, ali vlasnici personalnih računa mogli bi se još kratko zadržati. Čini se da se Google sprema tome stati na put.

Lične korisnike koji pokušavaju koristiti aplikacije za Android ili iOS dočekuje plavi natpis: “Pozivamo vas da prijeđete na ‘Chat to Gmail in Gmail’, a ako pritisnete dugme, odjavićete se iz Hangoutsa i bićete preusmjereni u dio Chat na Gmailu”. Ako još uvijek aktivno koristite aplikaciju, to znači da više nećete primati notifikacije niti moći slati poruke.

I dalje možete dodati svoj račun u aplikaciju Hangouts ako zaista želite istisnuti svaku posljednju sekundu života iz njega, ali uskoro će nestati zauvijek, pa je možda vrijeme da se naviknete na novi način rada prije nego što ne budete imali izbora.

Google takođe šalje sličnu poruku web-verziji aplikacije Hangouts, ali vas neće odjaviti – već otvara novu karticu s Google Chatom u nadi da ćete zaboraviti sve o usluzi koju koristite godinama. Takođe će vas zatražiti da instalirate aplikaciju Chat za desktop računare.

Iako znamo da će poslovna verzija Hangouta prestati raditi kasnije ove godine, nema službene informacije o tome kada će se usluga ugasiti za lične račune.