Apple će od 2022. prebaciti neke iPad modele na OLED

Dok se veliki iPad Pro 12.9 (2021) prebacio na mini-LED ekran, manji modeli će biti na OLED tehnologiji.

Korejska publikacija ETNews objavila je da će Apple OLED ubaciti na iPad-e koji izlaze 2022. To će biti prvi Apple tableti koji neće koristiti neku vrstu LCD-a (čak je i mini-LED tehnologija zasnovana na LCD-u).

Samsung i LG vjerovatni su dobavljači OLED ploča. Trenutno rade na OLED ekranima za iPhone 13 (dijeleći redoslijed 65/30 s BOE-om koji zauzima mali udio od 5%). Kvaliteta slike, težina i dizajn navodno su bili ključna razmatranja pri odluci da se odmakne od LCD-a.

Međutim, iako se OLED ekrani za telefone proizvode u velikom broju, oni za tablete su rijetki. Neki Android tableti ih i koriste, ali Apple godišnje proda oko 50 miliona iPada, pa će kompanije morati ulagati u proširenje kapaciteta svojih tvornica.

Apple će vjerovatno prvo početi sa nekoliko modela, a dodavaće ih više kako se kapaciteti proširuju. Te se stvari ne događaju preko noći – oprema se mora naručiti ove godine, kako bi se tvornice mogle proširiti 2022. godine, a zatim će biti spremne za pokretanje proizvodnje 2023. godine.