TED talk: Kako su u NASA izumili COVID-19 respirator… za 37 dana

NASA inženjeri su izumili respirator za pacijente sa najtežim COVID-19 simptomima i to za svega – 37 dana.

Uređaj, nazvan VITAL (Ventilator Intervention Technologi Accessible Localli), razvili su inženjeri u NASA laboratoriji za mlazni pogon (JPL) u južnoj Kaliforniji, kako bi unaprijedili ograničenu ponudu tradicionalnih respiratora u zemlji.

“Specijalizovani smo za svemirske letjelice, a ne za proizvodnju medicinskih uređaja. Ali odličan inženjering, rigorozno testiranje i brzo pravljenje prototipa su neke od naših specijalnosti. Kada su ljudi laboratoriji shvatili da mogu pružiti podršku medicinskoj  i široj zajednici, smatrali su da je njihova dužnost da podijele svoju domišljatost i stručnost”, rekao je Michael Watkins, direktor JPL-a.

VITAL se može brže napraviti i lakše održavati lakše od tradicionalnog respiratora, a sastoji se od manje dijelova, od kojih su mnogi trenutno dostupni potencijalnim proizvođačima putem postojećih lanaca snabdijevanja. Njegov fleksibilan dizajn znači i da se može modifikovati za upotrebu u mobilnim i bolnicama na otvorenom.

Ako se pitate o kakvom je konretnije uređaju riječ, ali i kako on zapravo funkcioniše te šta NASA ima sa tim, odgovore možete pronaći u našem ovosedmičnom TED talk izdanju.