Android 12 – put do živopisnog korisničkog interfejsa

Prvi Android 12 korisnički interfejs je, sudeći po pretragama na internetu, uskoro u javnosti. Do sada je viđeno mnogo glasina o samom softveru, a najsvježije govore o tome da bi Android 12 mogao imati novi produženi sistem tema.

Trenutno sistem funkcioniše između promjena svjetlih i mračnih tema i to je jedini veći korak koji je učinjen u promjeni korisničkog interfejsa i aplikacija na Android telefonima. Pixel telefoni su otišli jedan korak dalje i nude podešavanje boja, ali i ta opcija je trenutno veoma ograničena.

Sa Android 12, Google se fokusira dubinski tematski sistem. On će dozvoliti korisniku da odredi primarnu boju i paletu sporednih boja koje neće samo prebojiti korisnički interfejs, već i druge aplikacije koje podržavaju funkcionalnost uređaja.

Najbolja novina je činjenica da će sa ovim sistemom i druge aplikacije na telefonu poprimiti odabranu boju po izboru korisnika. U poređenju sa Android 11 sistemom, ovo je veliko unapređenje, jer je on mogao da pravi obične promjene sa tamnih na svijetla podešavanja.

Pored toga,  mogao bi da pravi promjene tema u skladu sa pozadinom telefona – kada promijenite pozadinu telefona, sistem će automatski odabrati odgovarajuće boje tema da bi upotpunile korisnički interfejs i aplikacije.

Sve ovo zvuči sjajno, ali novi korisnički interfejs još uvijek nije u finalnoj verziji, tako da će korisnici morati sačekati da vide šta će on konačno i donijeti.