7 najboljih aplikacija za baštovane  

Baštovanstvo je sve popularnije, a koliko god se možda činilo jednostavnim, i najiskusnijima ponekad zadaje glavobolju. Zbog toga su stvorene brojne aplikacije koje im mogu biti od pomoći.

Dakle, ako volite biljke i rad u bašti, instalirajte neku od ovih sedam aplikacija, sigurno će vam olakšati taj posao.

iNaturalist

Ovu aplikaciju kreirali su Kalifornijska akademija nauka i National Geographic. Zanimljivo je da ona, pored identifikacije biljnih vrsta, može da prepoznaje i bube i ptice. Takođe, uz vašu dozvolu, ona fotografije i snimke koje unesete može koristiti u naučne svrhe. Zanimljiva je i mapa koju posjeduje, a koja vam daje uvid u to koje biljne vrste se nalaze na određenom području. Aplikacija je dostupna zaAndroid iiOS uređaje.

Smart Plant Home

I aplikacija Smart Plant Home je jako korisna, a njena najveća prednost je što donosi kalendar koji ljudima pomaže da ne zaborave kada i u koje vrijeme je potrebno posvetiti se pojedinoj biljci, zalivati je, dodavati prihranu… Besplatna je i, takođe, dostupna zaiOSAndroid uređaje. Zanimljivo je da omogućava konsultacije sa svjetskim stručnjacima za baštovanstvo.

Planta

Planta je savršena za početnike, jer nudi preporuke i podsjetnike za njegu biljaka. Zanimljivo je da ima „svjetlomjer“ koji pokazuje kolika je osvijetljenost na različitim mjestima u kući ili u bašti. I ona je dostupna za uređaje sa iOS i Android operativnim sistemima.

LeafSnap

Ova besplatna aplikacija za baštovane ima moć identifikacije biljaka. Zahvaljujući vještačkoj inteligenciji ona može da prepozna čak 90% biljnih vrsta. Funkcioniše jednostavno. Potrebno je samo fotografisati biljku i fotografiju unijeti u aplikaciju. Pored toga što otkriva naziv i vrstu biljke, aplikacija LeafSnap, koja je dostupna i za iOS i za Android uređaje, nudi i informacije o tome kako se ona uzgaja.

Sun Seeker – Tracker & Compass

Kao što njen naziv otkriva, aplikacija Sun Seeker ima zadatak da prati kretanje sunca. Naime, ona pomaže da pratite sunce u vašem dvorištu kako biste odabrali optimalne lokacije za sadnju, u zavisnosti od vrste svjetlosti koja je određenoj biljnoj vrsti potrebna. Sun Seeker košta 9,99 dolara, a može se kupiti u Apple App Store-u i Google Play prodavnici.

PictureThis

I ova aplikacija identifikuje biljne vrste i to u više od 100 zemalja svijeta. I ona omogućava praćenje biljaka i dijagnostikovanje uobičajenih problema, pruža pristup botaničarima… Premijum verzija košta 29,99 dolara za godinu dana, a takođe je dostupna u Apple App Store-u i Google Play-u.

Planter

Još jedan jako dobar saradnik baštovana. Planter pomaže kod planiranja sadnje bašte. Korisnik aplikacije bira veličinu bašte i biljne vrste, a aplikacija tada daje savjete o načinu sadnje, zalivanju, njezi, branju plodova… Takođe, upozorava na bolesti. I ova aplikacija je dostupna zaAndroid i iOS uređaje.