5 stvari koje želimo da vidimo na pametnim telefonima u 2022.

Mnogi brendovi ponudili su u 2021. duža ažuriranju, odlične premijum i pristupačne vodeće modele, vrhunske jeftinije telefone i poboljšane mogućnosti kamere. Ali uvijek postoji prostor za poboljšanje, a evo šta želimo da vidimo od pametnih telefona tokom 2022. godine.

Bolje ažuriranje

Samsung je pokrenuo ovaj trend 2020. godine, kada je objavio da će veliki broj uređaja dobiti trogodišnje ažuriranje OS-a i četiri godine bezbjednosnih zakrpa. OnePlus, Nokia, Vivo, Oppo i Xiaomi najavili su sličnu posvećenost ažuriranjima OS prošle godine. Ali, ova ažuriranja su se odnosila samo na njihove najnovije telefone visoke klase. To je bilo posebno razočaravajuće u slučajevima Vivo i Xiaomi, jer su najavili ažuriranje samo za svoje vodeće modele. U ovoj godini želimo da vidimo da ovi brendovi obezbjede ažuriranje i za starije modele uređaja. 

Podrazumjevani punjači

Apple i iPhone 12 serija pokrenuli su trend uklanjanja priloženog punjača, primoravajući potrošače da kupe novi. Uslijedili su Samsung i Google, koji su odlučili da izbace punjač iz serije Galaxy S21 i Pixel 6 duo. Izgovor većine ovih kompanija je da je punjač uklonjen zbog zabrinutosti za životnu sredinu. Xiaomi-jevo lansiranje serije Mi 11 poslužilo je kao odličan primjer za ostale kompanije. Proizvođač je ponudio pakete sa i bez punjača, za istu cijenu.

Bolja podrška za brzo punjenje

Jedan od trendova koji smo vidjeli tokom godina bio je da proizvođači originalne opreme za Android izdaju telefone i punjače sa vlasničkim protokolima brzog punjenja. U ovoj godini korisnici želeli da proizvođači ponude brže punjenje putem USB-PD, PPS-a i/ili Quick Charge, ako insistiraju na korištenju vlasničkih standarda kao primarnog protokola. Takođe bi bilo dobro kada bi kompanije kao što su Google i Apple prihvatile brže punjenje u 2022. godini.

Više sklopivih telefona na globalnim tržištima

Kompanije Xiaomi, Huawei i Oppo su prošle godine predstavile sklopive uređaje kao rivale Samsungu. Međutim, ovi telefoni su dostupni samo u Kini. Tako je Samsung jedina kompanija koja nudi sklopive telefone na globalnom nivou. U ovoj godini očekujemo da Xiaomi i Oppo svoje sklopive uređaje ponude kupcima na globalnom nivou. Oppo najavljuje da ima za cilj da ponudi Find N u Evropi ove godine, a na Stari kontinet uskoro stižu i sklopivi Huawei telefoni.

Bez loših kamera od 2 MP

Dodavanjem kamera od 2 MP na telefone sa makro sočivom i senzorom dubine je prilično transparentan pokušaj da se poveća broj zadnjih kamera kako bi brendovi mogli da kažu da njihov najnoviji telefon ima trostruku ili četvorostruku kameru. OnePlus Nord N200, Redmi Note 10 serija i Samsung Galaxy A12 su samo neki od modela koji koriste dva zadnja senzora od 2 MP. U slučaju telefona kao što je Nord N200, uređaj je imao sistem trostruke zadnje kamere, pri čemu je jedina zaista korisna kamera bila glavna.