5 sjajnih Android 12 opcija za koje možda niste znali

Stotine miliona ljudi svakodnevno koristi uređaje koji su bazirani na Android operativnom sistemu, ali to što ga čini najkorištenijim na svijetu ne znači da su sve njegove mogućnosti poznate korisnicima.

Postoje i one mogućnosti koje su potpuno sjajne, ali većina ih nje svjesna, jer Android je već ponudio toliko unapređenja u svakodnevici, da prosto i ne pomišljamo da može bolje.

Tu je i nekoliko funkcija skrivenih duboko u podešavanjima za koje većina nas vjerovatno i ne zna, a mogu nam dodatno olakšati korištenje. Ovo su neke od njih:

Screen Pinning

Ova opcija pomaže da zaštite privatne stvari u telefonu koji nekom drugom dajete da se nečim posluži. Aplikacije poput elektronske pošte ili galerije možete zaključati tako da im možete pristupiti samo vi koji znate kod.

Idite na Settings>Security>Screen Pinning i uključite ga:

Otvorite aplikaciju koju je prijatelj od vas tražio nakon što je uključite:

Dodirnite kvadratno dugme na dnu ekrana da pristupite ekranu nedavno korišćenih aplikacija. Pin ikona bi trebalo da bude tu; Dodirnite pin-like ikonu u donjem desnom uglu, koja je pinovana na prednjoj strani.

Scrolling screenshot

Snimak ekrana ima smisla ukoliko ste u njemu uhvatili sve što vam je zanimljivo, ali ako je u pitanju duži tekst ili čitava web stranica koja vam treba cijela, onda prvo napravite običan snimak ekrana, a zatim kliknite na dugme Capture more i nastavite da se krećete dok ne snimite željenu stranicu.

Glide typing

Umjesto kucanja – “klizanje” prstom kroz riječi na tastaturi, donosi brzo pisanje kada vam je samo jedna ruka slobodna. Da biste obezbijedili prostor, podignite prste i ponovo počnite da klizite. Prije ovoga potrebno je preuzeti Google tastaturu iz Play prodavnice i postavite je kao podrazumijevanu tastaturu, ukoliko nije došla u predviđenim aplikacijama u vašem telefonu. U tom slučaju dodirnite ikonu Settings na vrhu Google tastature, zatim pomjerite nadole da biste pronašli kucanje klizanjem i uključite prekidač.

Istorija notifikacija

Skoro sva obavještenja koja nam stižu rutinski brišemo, ali nekad nam može zatrebati neko koje nam u tom trenutku nije izgledalo bitno. Notification history može da vam sačuva istoriju svakog obavještenja koje je stiglo na vaš telefon u posljednja 24 časa. Naravno, čuvaće vam obavještenja koja stižu od trenutka kad ste uključili ovu opciju, koja nije podrazumijevana i moraćete je omogućiti u podešavanjima. Put do nje ide kroz Settings i Apps&Notifications.

Multitasking sa split screenom

Da bi istovremeno pokrenuli dvije aplikacije na Android 9 Pie i novijim telefonima, idite na ekran nedavnih aplikacija pritiskom na dugme recent. Ako imate Android 10 telefon, samo prevucite nagore sa početne trake da biste aktivirali navigaciju pokretima. Možete da vidite i izaberete aplikaciju koju želite da pokrenete na drugom ekranu prikaza podijeljenog ekrana sa ekrana nedavnih aplikacija.

Da biste to uradili, izaberite “split-screen” iz menija sa tri tačke na desnoj strani programa. Sada možete da vidite bilo koju drugu sekundarnu aplikaciju u režimu podijeljenog ekrana tako što ćete je otvoriti iz nedavnog menija ili na početnom ekranu.