3D tablete od skroba za personalizovano liječenje 

Istraživači sa Univerziteta u Španiji (UPV/EHU ) koristeći 3D štampanje proizveli su različite vrste tableta na bazi skroba.

Njihova moć je prilagođavanje brzine oslobađanja lijeka u organizmu u zavisnosti od potreba pacijenta.

Cilj studije, koja je objavljena u International Journal of Pharmaceutics, bila je proizvodnja 3D štampane tablete na bazi skroba za prilagođenu isporuku hidrofobnih lijekova, koji su slabo topivi u vodi.

Stručnjaci navode da je skrob široko korišten u farmaceutskoj industriji, ali novina je u tome da su oni proizveli tablete na bazi tri vrste skroba – dvije vrste kukuruznog i jedne vrste krompirovog. Evo šta su pokazale analize.

„U slučaju normalnog kukuruznog skroba, oslobađanje lijeka je trenutno i lijek se potpuno oslobađa u roku od 10 minuta, u slučaju voštanog kukuruznog i krompirovog skroba oslobađanje je kontinuiranije i može proći do šest časova za potpuno oslobađanje”, navela je Kizkitza Gonzalez, članica UPV/EHU-ove grupe za materijale i tehnologije. Pojasnila je i zašto je to dobro.

„U slučaju infekcije, u početnoj fazi, upotrebom normalnog kukuruznog skroba, lijek se može odmah pustiti da ublaži bol, a u kasnijoj fazi, sa bilo kojom od druge dvije vrste skroba, antibiotik bi se mogao sporije oslobađati”, dodala je ona.

Jedna od prednosti ovakvih 3D tableta je da omogućavaju personalizovanije liječenje pacijenata kojima su potrebni posebni režimi doziranja lijeka.