Zvanično najavljen Counter Strike 2

Kompanija Valve je najavila Counter-Strike 2, najnovije izdanje popularne igre koja će se ovog ljeta pojaviti kao besplatna nadogradnja Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) igre.

Valve premješta igru na najnoviju verziju svog internog Source 2 engine-a, što dovodi do primjetnog skoka u grafičkoj realnosti.

Igra će imati oštrije teksture, realističnije osvjetljenje i dodatnu geometriju. U Valve-u kažu da će tim za Counter-Strike 2 pristupiti dizajnu mapa na tri nivoa.

“Touchstone” mape poput Dust 2 uglavnom će biti ostavljene netaknute, osim sitnih prilagođavanja u osvjetljenju i čitljivosti. “Upgrade” mapa će iskoristiti unaprijeđenu svjetlosnu cijev Source 2 za realističniji izgled materijala i refleksije.

Konačno, Valve planira potpuno preurediti nekoliko nivoa, koristeći sve što njegov engine nudi. Premještnje na Source 2 takođe će donijeti poboljšanja u igrivosti, a najznačajnije, biće promijenjen način na koji funkcionišu dimne bombe u igri.

Kako Valve objašnjava u videu o “behind the scenes” momentima, dimne bombe će sada postojati kao volumetrijski 3D objekti unutar svijeta igre, što ih čini reaktivnim na druge elemente igranja i omogućava igračima da privremeno oblikuju vidne linije mecima i eksplozijama. Valve takođe preuređuje arhitekturu servera igre.

Kažu da će Counter-Strike 2 podržavati “sub-tick” ažuriranja, karakteristiku za koju studio tvrdi da će omogućiti serverima igre da znaju trenutak kad se igrač pomakne, puca ili baci granatu. U teoriji, to bi trebalo učiniti novu verziju najresponzivnijim Counter-Strike-om do sada.

Očekuje se da Counter-Strike 2 bude zvanično predstavljen na ljeto 2023. godine kao besplatna nadogradnja za CS:GO, a za par nedjelja kompanija Valve otkriće mnogo više informacija o igri.