Zašto je potrebno zamijeniti 2G/3G SIM karticu sa 4G SIM karticom

U digitalnom dobu u kojem živimo, tehnološki napredak nezaustavljivo transformiše način na koji komuniciramo i koristimo internet. 4G mreža donijela je neuporedivo veće brzine prenosa podataka i bolje performanse koje je nemoguće osjetiti ukoliko u svojim telefonima i dalje imate stare 3G kartice.

Kako biste i sami osjetili i iskoristili sve prednosti svojih mobilnih uređaja te bržih i savremenih mrežnih tehnologija, vrijeme je da zamijenite stare SIM kartice novim, 4G USIM karticama.

BRZINA I PERFORMANSE

4G mreže pružaju znatno veće brzine prenosa podataka u odnosu na 2G/3G mreže. Ako koristite 2G/3G SIM karticu u 4G telefonu, nećete moći iskoristiti pun potencijal brzine i performansi koje vaš uređaj i mreža mogu pružiti.

PODRŠKA ZA NOVE TEHNOLOGIJE

Mobilni uređaji i mreže stalno napreduju. 4G (LTE) i 4G+ (LTE-Advanced) tehnologije pružaju bolje performanse, stabilniju vezu i podršku za napredne funkcije kao što su HD i VoLTE prenos govora te brza preuzimanja/otprema podataka.

BOLJE ISKUSTVO KORISNIKA

Aplikacije i usluge koje koriste internet često zahtijevaju brze veze kako bi pružile optimalno iskustvo. Sa 2G/3G SIM karticom mogli biste doživjeti sporo učitavanje stranica, sporu reprodukciju videa i slične poteškoće, bez obzira na to što imate 4G mobilni telefon.

BUDUĆA KOMPATIBILNOST

S obzirom na to da se mreže brzo razvijaju, operateri mobilnih mreža su već počeli postepeno prestajati da podržavaju 3G mreže kako bi oslobodili resurse za 4G i 5G mreže, odnosno brže i modernije tehnologije. Nastavkom korištenja 2G/3G SIM kartica može postati teže ili čak nemoguće pristupanje mobilnoj mreži. Odnedavno u pojedinim evropskim državama nije moguće koristiti 3G mrežu u romingu, a korisnicima je ostala samo mogućnost korištenja 2G/EDGE mreže. To su posebno primijetili korisnici koji nisu zamijenili svoje SIM kartice novim 4G/USIM karticama. Slična situacija će se u narednih nekoliko godina desiti i na teritoriji Bosne i Hercegovine.

SIGURNOSNI RAZLOZI

Novije SIM kartice i tehnologije pružaju bolje sigurnosne mehanizme koji štite vaše podatke i uređaj od potencijalnih napada ili neovlaštenog pristupa. Sve ovo su razlozi da što prije odete u m:tel prodajno mjesto i zamijenite svoje stare kartice sa novima i iskusite sve prednosti koje vam pružaju vaši moderni uređaji i 4G mreža.

Za više informacija pozovite korisnički centar 0800 50 000.

Ovaj tekst autorke Jelena Maksimović, kao i brojne druge zanimljive sadržaje, možete pronaći u novom broju m:agazina.