WhatsApp ima nekoliko novina

WhatsApp je krajem prošle godine uveo novu funkciju pinovanja poruka u “jedan na jedan” i grupnim chatovima, omogućavajući korisnicima da istaknu važne poruke na vrhu razgovora.

Međutim, nedavna promjena otkriva da su korisnici sada u mogućnosti da pinuju do tri poruke.

Mark Zuckerberg, direktor kompanije Meta, i Will Cathcart, šef WhatsApp-a, obavijestili su korisnike o ovoj promjeni. Sada je moguće pinovati različite vrste poruka, uključujući tekst, fotografije i ankete. Proces pinovanja poruke uključuje dugi pritisak na nju, odabir opcije “Pin” u meniju, i izbor trajanja pinovanja, koje može biti 24 sata, 7 dana ili 30 dana.

U grupnim chatovima, administratori mogu dozvoliti članovima da pinuju poruke, a obavještenje o pinovanoj poruci automatski se šalje svim članovima grupe. Međutim, novi članovi grupe ili oni koji su izbrisali poruku prije nego što je pinovana, neće je vidjeti.

I dok WhatsApp unapređuje funkcionalnost pinovanja poruka, druga poboljšanja su u toku. Problemi sa kvalitetom slika, posebno kada se šalju putem aplikacije, mogu biti frustrirajući. Prošle godine, Zuckerberg je najavio uvođenje mogućnosti slanja slika u 4K rezoluciji, ali ta opcija nije automatski aktivirana. Sada se testira nova opcija koja bi omogućila korisnicima da unaprijed odrede HD kvalitet za sve slike i video-snimke koje šalju, umjesto da to podešavaju za svaki fajl posebno.

Ova funkcija, trenutno dostupna u beta verziji aplikacije, trebala bi stići na Android telefone u narednim mjesecima, nudeći korisnicima veću kontrolu nad kvalitetom medijskih fajlova koje dijele preko WhatsApp-a.