TikTok predstavio svoj “Instagram”

TikTok je odlučio da proširi svoje prisustvo u svijetu društvenih medija lansiranjem nove aplikacije koja podsjeća na Instagram. ByteDance, kompanija koja stoji iza TikTok-a, tiho je predstavila novu aplikaciju pod nazivom Whee.

Whee je trenutno dostupna za uređaje sa Androidom, ali samo u određenim zemljama. Prema informacijama od developera, Whee je osmišljena kao društvena aplikacija koja omogućava korisnicima da ostanu povezani sa bliskim prijateljima kroz dijeljenje spontanih trenutaka iz svakodnevnog života. Slično Instagram-u, Whee omogućava korisnicima da bilježe i dijele fotografije iz stvarnog života sa svojim prijateljima.

Ovaj potez ByteDance-a je pomalo iznenađujući, s obzirom na nedavno lansiranje TikTok Notes-a, još jedne aplikacije koja je značajno inspirisana Instagram-om.

Whee se, međutim, fokusira na više personalan pristup, dopuštajući samo prijateljima da vide fotografije i ostvaruju interakciju. Ipak, razlog postojanja ove aplikacije nije potpuno jasan, budući da već postoji aplikacija sa sličnim funkcijama.

S obzirom na “tiho lansiranje” Whee-a, ostaje da se vidi da li će ByteDance širiti dostupnost aplikacije globalno ili je ovo samo testiranje kako bi se procijenila reakcija tržišta.