Google Maps sljedeće godine ukida jednu značajnu funkciju

Google Maps planira uklanjanje funkcije “Praćene lokacije početkom 2025. godine. Ova funkcija, koja omogućava korisnicima da prate ažuriranja i vijesti o određenim lokacijama, više neće biti dostupna.

Analiza APK koda aplikacije otkrila je da će korisnici morati preuzeti svoje podatke o praćenim lokacijama putem Google Takeout-a prije nego što funkcija bude uklonjena.

Funkcija “Praćene lokacije” je postepeno izgubila značaj, što je vidljivo iz nestanka dugmeta “+” za praćenje ispod imena preduzeća i nedostatka uputstava u Google-ovoj dokumentaciji za podršku. Međutim, opcija dodavanja lokacija na listu ostaje dostupna.

Mogući razlozi za ukidanje funkcije uključuju slab interes korisnika i integraciju koja nije bila intuitivna. Kartica “For You”, gdje su se isporučivala ažuriranja, možda nije bila idealna za korisnike.

Google Maps konstantno dodaje nove funkcije, pa je moguće da su resursi preusmjereni na korisnije opcije. Funkcija “Praćene lokacije” je uvedena 2018. godine kako bi korisnicima omogućila da prate omiljene firme i lokacije, ali će biti uklonjena kako bi se pojednostavila funkcionalnost aplikacije. Korisnici imaju priliku da sačuvaju svoje podatke prije nego što funkcija bude uklonjena.