Šta je sve novo na novom Androidu?

Google uskoro planira da predstavi novu verziju svog operativnog sistema za mobilne telefone, Android 14, a već kruže glasine o tome šta će novi Android donijeti.

S obzirom na broj uređaja na kojima se koristi, Android je najpopuarniji operativni sistem na svijetu. Nova verzija trebalo bi da se pojavi 10. maja. Iako je Android 14 trenutno u fazi testiranja, a razvojnoj beta opciji pristup imaju samo insajderi, postoje informacije o tome na čemu Google trenutno radi.

Jedna od najznačajnijih novina u Androidu 14 biće poboljšanje performansi i baterije. Google radi na kontroli potrošnja baterije na Androidu, a planirano je da se izmijene načini na koje sistem kontroliše zadatke koji se obavljaju u pozadini, kao i preuzimanje i slanje podataka.

Takođe, Android 14 će imati opciju koja će provjeravati koliko vremena je korisnik proveo pred ekranom od prethodnog punjenja baterije.

Još jedna od novih opcija u Androidu 14 biće bolja podrška za velike ekrane. Postojaće više i bolje optimizovanih aplikacija koje će moći da rade i na standardnim telefonima, preklopnim uređajima i tabletima, prenosi Techcrunch.

Bezbjednost i privatnost su takođe u fokusu unapređenja u Androidu 14. Android 14 neće dozvoliti instaliranje starijih aplikacija, koje su kreirane za Android 5.1 ili ranije verzije softvera. Takođe će biti poboljšana podrška za otključavanje uređaja biometrijskim metodama. Blokiranje pristupa fotografijama i videu biće još jedna opcija koju će korisnici moći da koriste.

Korisničko iskustvo biće unaprijeđeno u Androidu 14 i kroz opciju povećanja fontova do 200% (Android 13 je nudio opciju za povećavanje fontova do 130%), kao i mogućnost aktiviranja svijetleće kamere ili ekrana kada pristižu nova obavještenja.

Iako neke od ovih funkcija možda neće biti dostupne u konačnoj verziji Androida 14, Google očigledno najviše radi na tome da unaprijedi iskustvo korisnika u oblasti performansi, baterije, bezbjednosti i privatnosti.