Sora pretvara tekst u video 

Vještačka inteligencija razvija se nejvjerovatnom brzinom, toliko da već sada nismo sigurni da li je ono što vidimo na internetu i televiziji njen, ili produkt čovjeka.

Kompanija Open AI sada je napravila još jedan korak naprijed i predstavila generativni model Sora, koji tekst pretvara u video. Sam koncept nije novina, ali rezultat koji Sora postiže itekako pomjera granice svega u tom smislu što smo do sada vidjeli.

Naime, videi koje Sora pravi na osnovu tekstualnih instrukcija toliko su realistični da bismo teško primijetili nedostatke ako nas na to neko ne bi upozorio. Iz kompanije Open AI navode da Sora može generisati video snimke u trajanju do jedne minute uz zadržavanje vizuelnog kvaliteta i pridržavanje korisničkih uputstava.

“Učimo vještačku inteligenciju da razumije i simulira fizički svijet u pokretu, s ciljem obuke modela koji pomažu ljudima u rješavanju problema koji zahtijevaju interakciju u stvarnom svijetu”, navode iz kompanije.

Videi koje je stvorila Sora zaista su fascinantni. U jednom od njih djevojka šeta ulicama Tokija. Izgleda savršeno prirodno, kad da je u pitanju pravi vdieo snimak, sa živim modelom. Čak je i odsjaj na ulici realističan, što čitav video čini savršeno kvalitetnim iako ga je na osnovu nekoliko rečenica stvorio robot.

Predstavljeni videi trenutno nemaju ton, ali nema sumnje da će to uskoro biti riješeno. Sora je trenutno dostupna timovima koji vrše njenu procjenu, kako bi se izbjegli mogući rizici. Kompanija nudi pristup ovom modelu umjetnicima i filmskim stvaraocima, kako bi dobila povratne informacije.

Sudeći prema mogućnostima vještačke inteligencije i idejama kompanija koje rade na njenom razvoju, i naša bliža budućnost biće i više nego uzbudljiva.