Google predstavio novi AI model, tvrdi da je najmoćniji

Google je iznenadio svijet 6. decembra 2023. godine lansiranjem svog najnaprednijeg AI modela do sada – Gemini.

Ova porodica vještačke inteligencije obuhvata različite modele, pružajući korisnicima širok spektar mogućnosti. Najimpresivniji među njima je Gemini Pro, koji pokreće inovativni Google Bard čet-bot, postavljajući se kao konkurencija prema ChatGPT 3.5 modelu.

Sundar Pičaj, izvršni direktor Google-a, ističe da je ovo “najveći naučni i inženjerski napor” koji je kompanija preduzela. Gemini ima sposobnost da razumije neobična, izazovna i otvorena pitanja, istovremeno pružajući kreativne odgovore, uključujući pjesme, kodove ili pisma.

Gemini se dalje dijeli na modele prilagođene različitim potrebama korisnika. Gemini Nano, namijenjen pametnim telefonima, pruža lokalnu pamet i efikasnost bez potrebe za internet konekcijom. Sa druge strane, Gemini Ultra, najmoćnija verzija, konkuriše ChatGPT 4 modelu i očekuje se da će biti dostupna 2024. godine.

Google je već implementirao Gemini Pro u Bard, poboljšavajući njegove sposobnosti rezonovanja, planiranja i razumijevanja. Korisnici će imati pristup naprednoj verziji Bard čet-bota, pokretanoj Gemini Ultra, koja će biti dostupna od sljedeće godine.

Google je demonstrirao prednost Gemini modela u sintetičkim testovima, naglašavajući njegovu superiornost u odnosu na OpenAI rješenja. Međutim, do lansiranja Gemini Ultra modela, ChatGPT 4 ostaje vodeći AI model na tržištu.

Vlasnici Pixel 8 Pro telefona već imaju pristup Gemini Nano modelu, čime unapređuju svoje uređaje, a dalje nadogradnje donose dodatne funkcionalnosti, uključujući Smart Reply opciju u WhatsApp-u i snimanje sažetaka u Recorder aplikaciji. S obzirom na ambiciozne planove Google-a, Gemini obećava revoluciju u svijetu vještačke inteligencije.