Samsung predstavio “popravi sam” plan za Galaxy

U SAD se vodi velika polemika da li su proizvođači u obavezi da omoguće korisnicima da sami popravljaju vlastite uređaje, a Samsung je odlučio da onim koji to traže, izađe u susret.

I Apple i Samsung su bili izričiti u tome da se uređaji njihove proizvodnje moraju popravljati kod ovlaštenih servisera, ali su jedan po jedan odlučili da popuste i omoguće „popravi sam“.

Doduše, ta mogućnost je i dalje ograničena na uži krug opravki, kako bi se za ostale vlasnici ipak podstakli da i dalje odnesu telefon u servis.

Iz Samsung-a su nedavno predstavili svoju varijantu samostalnog popravka, koji će se odnositi na modele Galaxy S20, S21 i Tab S7+, pa će ponuditi dijelove, alate i vodiče za popravljanje displeja, pozadinskog stakla i ulaza za punjenje. Kompanija planira nastaviti s dodavanjem uređaja u listu. Naravno, ovo se odnosi samo na tržište u SAD.

Kompanija je objavila partnerstvo sa specijalistima u iFixit-u, američkom sajtu za e-trgovinu na kome se prodaju dijelovi i uputstva za popravku. Samsung i iFixit će imati konsultacije u cilju razvoja rješenja za dijelove i informacije uz pomoću kojih će korisnici moći popraviti vlastite uređaje. iFixitov direktor je podijelio oduševljenje saradnjom sa Samsung-om radi podizanja mogućnosti „popravi sam“ uređaja, jer smatraju da je to mali korak u očuvanju resursa planete Zemlje.