Popularna mreža uvodi glasovne poruke za samo jedno slušanje

WhatsApp, jedna od najpopularnijih aplikacija za razmjenu poruka, donosi zanimljivu inovaciju. 

Uskoro ćete imati mogućnost slanja “samouništavajućih” glasovnih poruka. Ova opcija je dostupna na uređajima sa operativnim sistemima iOS i Android.

Funkcija je slična već poznatim “nestajućim” fotografijama, koje korisnici mogu vidjeti samo jednom. Kada snimite glasovnu poruku, primijetićete broj “1” unutar kruga, što označava da je poruka dostupna samo za jedno “preslušavanje”. 

Važno je napomenuti da čak ni osoba koja šalje poruku više neće moći da je presluša nakon što je jednom poslušana. Osim toga, ako primalac zatvori razgovor tokom slušanja poruke, poruka će biti nepovratno izgubljena.

Ova nova funkcija mogla bi biti veoma korisna u mnogim situacijama, posebno za slanje osjetljivih informacija kao što su lozinke za striming servise, bankovni podaci ili druge povjerljive informacije. Samouništavajuće glasovne poruke dodatno unapređuju sigurnost komunikacije putem WhatsApp-a.

Trenutno se opcija testira za Android i iOS korisnike, ali uskoro će biti dostupna svim korisnicima. Ova inovacija čini WhatsApp još praktičnijim i sigurnijim.

WhatsApp je uveo nekoliko poboljšanja koja se odnose na povećanje bezbjednosti, a jedna od njih se odnosi na sakrivanje IP adrese tokom poziva, jer će pozivi biti preusmjeravani kroz servere WhatsApp-a, čime će se spriječiti potencijalno lociranje korisnika od strane drugih učesnika u pozivu.